1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Certificaat gericht opleiden: een mooie eerste stap in het flexibel opleiden

Certificaat gericht opleiden: een mooie eerste stap in het flexibel opleiden

dinsdag 4 april 2023 | Nieuws

Vanaf 9 mei 2023 gaat De Zijlen starten met een nieuwe verkorte leerroute: Certificaat gericht opleiden. Dit betekent dat kandidaten die een opleiding in de zorg, welzijn, sport of onderwijs hebben gedaan én in de gehandicaptenzorg willen werken, geen volledige opleiding meer hoeven te volgen. Afhankelijk van de vooropleiding haalt de kandidaat één of meerdere certificaten waarmee ze in 15-25 weken opgeleid worden tot een bekwame begeleider. Mét baangarantie bij De Zijlen en landelijk erkende certificaten.

Margreet Koelewijn (manager O&O) en Fetsje Laansma (adviseur Leren & Ontwikkelen) vertellen er meer over:

Begin dit jaar stemde het MT in met een voorstel over “Certificaat gericht opleiden”. Vanaf 9 mei kunnen de eerste 10 kandidaten starten bij De Zijlen in deze nieuwe leerroute. De werving hiervoor is inmiddels opgestart.

Fetsje en Margreet

Margreet: “We waren al langer aan het voorbereiden en oriënteren, maar in het najaar 2022 viel alles op zijn plek. De lijst met opleidingen kwam van de VGN, we zijn in gesprek gegaan met de ROC’s en nu ligt er een mooi plan.”

 De VGN heeft 7 opleidingen geselecteerd, waarvan de kandidaten in aanmerking komen voor de verkorte leerroute. Dit zijn opleidingen op minimaal mbo-3 niveau op het gebied van zorg, welzijn, sport of onderwijs. Afhankelijk van het diploma dat de kandidaat al heeft, is bepaald welke certificaten er nog nodig zijn. Deze certificaten zijn afgeleid van de opleiding tot begeleider of persoonlijk begeleider.

Fetsje: “Het is een kort traject, tussen de 15 en 25 weken ongeveer.” Het Noorderpoortcollege en het Alfacollege verzorgen de lessen. Eén dagdeel in de week is er klassikaal les en de rest van de contracturen werkt de kandidaat op een vooraf geselecteerde locatie van De Zijlen.

Bij positief afronden van deze leerroute ontvangt de kandidaat een vast contract én een landelijk erkend certificaat. Margreet: “De reden waarom we dit doen, is omdat de arbeidsmarkt er om vraagt. Enerzijds omdat we altijd op zoek zijn naar nieuwe medewerkers en anderzijds omdat zij-instromers niet altijd zitten te wachten op een volledige lange opleiding.” Daar sluit Fetsje zich bij aan: “Als we kijken naar onze MVG-locaties, dan hebben we de ervaring dat er kandidaten met een aanverwante opleiding veel in huis hebben om een bekwame begeleider te worden. Met deze nieuwe leerroute sluiten we daar beter op aan.”

Alles is Wonderland in première

Alles is Wonderland in première

Op 29 maart 2024 gaat 'Alles is Wonderland' in première. Het is een inclusieve film over anders kijken. Een aantal cliënten van De Zijlen is te zien in de film. Alles is Wonderland is gemaakt voor...