1. Home
  2.  » Ilmarinen werkplaatsen

Ilmarinen werkplaatsen

Werkleerplaats en werkplaatsen

Ilmarinen heeft  5 werkplaatsen voor 24 deelnemers tussen 17 en 65 jaar. Iedereen is welkom, ongeacht de ernst of de aard van de beperkingen. Mits passend bij ons aanbod en de zorgvraag. De werkplaatsen van Ilmarinen staan nadrukkelijk ook open voor mensen met een ernstige of meervoudige ontwikkelingsstoornis. Op de werkplaatsen werken mensen met verschillende leeftijden en handicaps naast elkaar. Ze helpen en stimuleren elkaar. Zoveel mogelijk doet iedereen het werk waar hij/zij belangstelling voor heeft. Maar het is ook belangrijk niet iedere dag hetzelfde te doen.

Ieder mens is afhankelijk van anderen. Voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking geldt dit meestal nog meer. Juist dan is het belangrijk zelf iets te kunnen en niet alleen op je beperking te worden aangesproken. Werk speelt daarin een belangrijke rol.

Wij benaderen werken op een andere manier dan andere organisaties doen. Werken bij Ilmarinen is meer dan producten maken. Wij bieden werk waar behoefte aan is en waarmee je iets voor anderen betekent. In het werk ontwikkelt een mens zijn persoonlijkheid: je leert van het maken, je leert van je fouten, je krijgt zelfvertrouwen door samenwerken en de wederzijdse afhankelijkheid en door de producten of diensten die uit het werk voortkomen. We scheppen de juiste condities zodat iedereen een waardevolle bijdrage kan leveren.

Werkleerplaats

De werkleerplaats staat voor ‘leren werken en werkend leren’ en is de overgang tussen leren en werken.

Linnenkamer

De linnenkamer verzorgt de was van de woonhuizen, het kinderdagcentrum en de werkplaatsen. Ook organisaties van buiten Ilmarinen zijn welkom.

Textielwerkplaats

Hier maken we van katoen, zijde en wol mooie en nuttige halffabricaten en producten.

Papierwerkplaats

In de papierwerkplaats wordt papier geschept en gemarmerd of beschilderd. Ook worden er producten van papier gemaakt.

Keramiekwerkplaats

hier wordt een aangepast werkschema aangeboden aan zorgvragers die moeite hebben met het volhouden van een hele dag werken door ziekte of oudere leeftijd. In dit werkprogramma is meer ruimte is voor beeldende activiteiten, zoals bijvoorbeeld muziek en schilderen.
Onze producten worden ook verkocht vanuit de eigen Ilmarinen winkel. Er kunnen ook individueel producten besteld worden. Daarnaast staan we regelmatig op markten.

 

Een dagje werkplaats

Op onze werkplaatsen is er zinvol werk voor iedereen. Met z’n allen maken we prachtige producten. Die kunt u in onze winkel kopen en we werken ook op opdracht. Hoe zo’n werkdag er bij ons uit ziet, leest u hieronder.

Aanpakken!

Op de Textielwerkplaats, waar Erwin werkt, wordt er op allerlei ambachtelijke manieren met wol gewerkt. Elke dag wordt een ander ambacht gedaan. Zo wordt er op dinsdag altijd gekaard, op woensdag werkt Erwin aan zijn eigen spinnenwiel en op donderdag vilt hij kundig en vol passie. Op vrijdag werkt Erwin op zijn eigen weefgetouw momenteel aan een grote opdracht. Bovendien leert Erwin om te breien. Dit doet hij naast het spinnen op woensdag.

Variatie met structuur

Erwin gaf aan dat hij de papierwerkplaats wilde ontdekken. Gelukkig is daar ruimte voor en kan Erwin op maandag naar de papierwerkplaats. We zijn blij dat we die flexibiliteit kunnen bieden! Hoewel er variatie zit in de werkzaamheden, heeft iedere dag dezelfde structuur. Tussen half 9 en half 10 komen alle deelnemers binnen. We gaan dan samen lezen in de schriften en kletsen. Na de dagopening om half 10, gaan we echt aan het werk. We bespreken het werk dat gedaan moet worden en verdelen de taken. Wie gaat samenwerken, wie wil alleen werken?

Gezelligheid

Van het harde werken krijgen we honger. We eten samen en maken het gezellig. Na het eten hebben we nog even pauze en gaan we er vaak op uit. Een wandeling in de wijk of gewoon even buiten zitten. Maar gewoon binnen puzzelen is ook een van de favoriete pauze-activiteiten van Erwin. Het werk moet wel af, dus na de pauze wordt er weer gewerkt om de taken en opdrachten af te maken.
Om half 5 is de werkdag voorbij. Bewoners van Ilmarinen lopen naar huis en anderen gaan met de taxi.