1. Home
  2.  » Ilmarinen Woonhuizen

Ilmarinen Woonhuizen

Een beschermde plek midden in de samenleving

Ilmarinen heeft drie woonhuizen. Hier kunnen per huis 6 (jong) volwassenen wonen vanaf ongeveer 16 jaar met een verstandelijke of meervoudige beperking. Het uitgangspunt is dat alle bewoners gebruik maken van dagbesteding. Dit is binnen Ilmarinen of daar buiten. Alleen bij ziekte of wanneer de algemene conditie dit onmogelijk maakt, blijven de bewoners overdag thuis en is er verzorging aanwezig.
De drie woonhuizen vormen, samen met het logeerhuis, een kleine gemeenschap midden in de wijk Vinkhuizen in Groningen. De bewoners staan daarmee midden in de samenleving!

De huizen

Er is veel aandacht voor de inrichting en sfeer in huis. Dat maakt dat bewoners zich thuis voelen. Er zijn vier slaapkamers beneden en de huizen hebben een bovenverdieping met twee slaapkamers die geschikt zijn voor bewoners die trap kunnen lopen. De samenstelling van de groep wordt verder bepaald door de persoonlijkheid van het individu en de ernst van de handicap en de daaruit voortvloeiende vraag om verzorging, verpleging en begeleiding. De zorgvraag van de bewoners per huis is zeer divers. Net als in een gezin wordt van bewoners gevraagd elkaar onderling te helpen en te steunen in de dagelijkse werkzaamheden.

Het dagelijks leven in een van onze huizen

In onze huizen staat voorop dat de bewoners zichzelf kunnen zijn en zich werkelijk thuis en veilig voelen. Het verkrijgen van zekerheid en vertrouwen in relatie met de begeleiders is een belangrijk uitgangspunt.

Vrije tijd

Een school- of werkdag krijgt een andere invulling dan de avonden en weekenddagen. Na een school- of werkdag wordt gezamenlijk iets gedaan of de bewoner neemt juist even tijd voor zichzelf. Activiteiten worden zoveel mogelijk in groepsverband gedaan. Voorbeelden zijn de zwemclub, de wandelclub, culturele activiteitenclub en de vriendschapskring.

 

Een dag in een van onze huizen…

We laten u graag zien hoe een dag in onze woonhuizen eruit ziet. U kunt pas echt goed onze sfeer proeven als u langs komt.

Opstaan

Ruben is een van onze bewoners. Om half 7 staat hij op. Hij blijft nog even lekker liggen om rustig wakker te worden. Ruben wordt ondersteund bij het wassen en aankleden. Hij wordt ook gestimuleerd om dit zo veel mogelijk zelfstandig te doen. Daarna gaat hij naar de woonkamer om zijn fruit te eten, banaan is favoriet. Als iedereen aan tafel zit, wordt de kaars aangestoken en wordt er ontbeten. Op dinsdag steekt Ruben de kaars aan, dit doet hij met veel enthousiasme.

Werken

Na het eten gaat de jas aan, de tas om en Ruben vertrekt samen met zijn huisgenoten naar de werkplaatsen. De meeste werken op de werkplaatsen van Ilmarinen, maar dat kan ook buiten Ilmarinen zijn.
Bijkomen en ontspannen
Om half 5 zit de werkdag erop en komen ze samen weer thuis. Samen drinken we wat en lezen we de map. Hierin staat geschreven wat Ruben heeft gedaan deze dag. Na het drinken mag Ruben kiezen wat hij wil doen. Bijvoorbeeld fietsen, wandelen of in de loopwagen. De binnentuin van de woonhuizen wordt ’s middags druk bezocht door alle bewoners.

Eten en gezelligheid

We eten samen. De kaars wordt weer ontstoken en er wordt een spreuk gelezen. Elke avond heeft verder een vast programma. Samen drinken we wat en er wordt muziek gemaakt, gezongen of geknutseld. Ruben houdt van muziek. Maar hij vindt het nog fijner om in bad te gaan. Dit doet hij dit dan ook erg vaak voor het naar bed gaan.