1. Home
  2.  » 
  3. Wie zijn wij
  4.  » 
  5. De organisatie
  6.  » Ontstaan en logo

Ontstaan en logo

Het ontstaan van De Zijlen

De Zijlen is op 1 juli 1996 ontstaan door een fusie tussen:

  • Stichting Sintmaheerdt te Tolbert
  • Stichting Philadelphia Voorzieningen Groningen te Groningen
  • Stichting Gezinsvervangende Tehuizen en Dagverblijven te Leek

Samen vormen ze een nieuwe stichting. Het doel van de fusie is om het aanbod van zorg en diensten aan mensen met een verstandelijke handicap in de provincie Groningen te verbreden en te verbeteren.

Geschiedenis

De Stichting Gezinsvervangende Tehuizen en Dagverblijven te Leek bouwde in 1969 “1. Een gezinsvervangend tehuis voor 24 mannen en vrouwen. 2. Een dagverblijf voor volwassenen met een capaciteit van ongeveer 30 mannen en vrouwen. 3. Eeb dagverblijf voor kleuters met een capaciteit van ongeveer 20 jongens en meisjes. Deze genoemde dagverblijven en dit tehuis zullen in het begin van 1970 gereed zijn (Streefdatum 1 januari).” (Bron: Nieuwsblad van het Noorden 20-11-1969)
De eerste paal voor de woningen voor mensen met een verstandelijke beperking in de woonwijk Sintmaheerdt in Tolbert is op 9 maart 1982 de grond in gegaan. Een jaar later betrokken de eerste 90 bewoners de woningen in buurtschap De Dobbe. Later volgden de buurtschappen De Wierde en De Terp. Sintmaheerdt werd in 1985 officieel geopend door Commissaris van de Koningin Henk Vonhoff.

Het logo

Het draait allemaal om de juiste balans. Dit geldt ook voor de zorg die De Zijlen biedt. In de ruimte voor wonen en leven met voldoende ondersteuning is het net als bij de zijlen in het Groninger landschap.

Flexibel

Zijlen is namelijk het Groningse woord voor sluizen. Zij regelen de waterhuishouding. De zijlen zorgen ervoor dat het water in de juiste richting stroomt, dat er stabiliteit en evenwicht ontstaat. De sluizen ’bemoeien’ zich in zoverre met land en water, dat deze zoveel mogelijk hun eigen, ongedwongen gang kunnen gaan. Die flexibele beweging is terug te vinden in de bewegende vlakken van ons logo.